« LET OP: WETSWIJZIGING VOOR WINTERBANDEN (D)»

Gepubliceerd op 07-11-2018

WINTERBANDEN: Verplicht bij winterse omstandigheden (ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp). Aanhangers en caravans vallen buiten deze verplichting. Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,- en bij hindering van het overige verkeer € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid.

Nieuwe wetgeving per 1 januari 2018
De Duitse wetgeving maakt onderscheid tussen banden die voor en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd.

Een band van voor 2018 is volgens de Duitse wet een winterband als die voorzien is van een M+S-codering (Modder en Sneeuw) op de zijkant. Deze banden worden nog tot 30 september 2024 als winterband aangemerkt. Daarna voldoen ze als winterband niet meer aan de Duitse wetgeving. 

Een winter- of vierseizoenenband die is geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moet een sneeuwvloksymbool op de zijkant hebben om wettelijk als winterband te worden aangemerkt. Alleen een M+S-codering voldoet dus niet.

SNEEUWKETTINGEN: Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u.

WETTELIJKE MINIMALE PROFIELDIEPTE: 1,6 mm voor zomer- en winterbanden. (4,0 mm aanbevolen voor winterbanden)

SPIKES: niet toegestaan

VERPLICHT MEENEMEN IN HET VOERTUIG: Gevarendriehoek. Verbanddoos. Veiligheidshesje (minimaal één)

 

zwaailicht-winterband-1541602127.png
M-S-ijsberg-sneeuwvlok-winterband-1541602134.png